| Dokumenty | Projekty | e-Dziennik | Współpraca z firmami |

    

Aktualności - Wydarzenia 


Wydarzenia 2010-2012

Wydarzenia 2012/2013

Wydarzenia 2013/2014

Wydarzenia 2014/2015

Wydarzenia 2015/2016

Wydarzenia 2016/2017

Wydarzenia 2017/2018

Wydarzenia 2018/2019


 

„#KOMÓRKOMANIA”

29.10.2019 r. już po raz czwarty w naszej szkole odbyło się podsumowanie akcji informacyjno – edukacyjnej „#Komórkomania”, którą organizowaliśmy  we współpracy z fundacją DKMS - pokonajmy nowotwory krwi.

Kampania edukacyjna obejmowała szkolenie wolontariuszy, wykonanie gazetki informacyjnej, rozwieszenie plakatów oraz przedstawienie prezentacji nt. dawstwa komórek macierzystych. Do udziału w akcji zaprosiliśmy rodziców, nauczycieli i pracowników szkoły. 

W ramach podsumowania odbyła się rejestracja  niespokrewnionych dawców komórek macierzystych. Nasi wolontariusze zarejestrowali kolejną grupę potencjalnych dawców,  wśród których znaleźli się pełnoletni uczniowie szkoły oraz rodzice.

Dziękujemy wszystkim za rejestrację!

 

Szkolne eliminacje do XLIV edycji Olimpiady Wiedzy i Umiejętności Rolniczych

25 października 2019 odbyły się w ZSGiH szkolne eliminacje do XLIV edycji Olimpiady Wiedzy i Umiejętności Rolniczych. Udział wzięło 41 uczniów z klas 4 at, 4 ct, 3 at, 3 ct i 2 at. Pierwsze trzy miejsca zajęły kolejno Kinga Binkiewicz  kl.3 ct, Kaja Bochen kl.3 ct i Małgorzata Tarasiuk 2 at. Kolejny - okręgowy etap olimpiady odbędzie się w kwietniu 2020 roku.

 

WOJEWÓDZKI KONKURS  „TWOJA KREW, ŻYCIE INNYCH”

Natalia Piłat, uczennica klasy 1atp zajęła III miejsce w Wojewódzkim Konkursie, promującym honorowe krwiodawstwo: „Twoja krew, życie innych”.
Konkurs organizowany był przez Kuratorium Oświaty w Lublinie oraz Regionalne Centrum Krwiodawstwa i Krwiolecznictwa w Lublinie, w związku z jubileuszem 70-lecia krwiodawstwa na lubelszczyźnie.
17 października 2019 r. w Lubelskim Centrum Konferencyjnym, odbyła się gala finałowa połączona z wręczeniem nagród. Natalia otrzymała dyplom oraz nagrody rzeczowe.

 

Najmłodsi uczą się od starszych

30.10.2019 r. najmłodsi uczniowie naszej szkoły z klasy 1htp (technik hotelarstwa) pod okiem bardziej doświadczonych koleżanek i kolegi ze starszych klas (2at - technik żywienia i usług gastronomicznych, 2ht i 3ht - technik hotelarstwa) po raz pierwszy mieli okazję do zapoznania z przebiegiem prac przygotowawczych związanych z organizacją bankietu. Poznali elementy bielizny stołowej, ustawili i nakryli, a następnie udekorowali stoły, składając serwetki na rożne sposoby. Entuzjazm i zaangażowanie zostały nagrodzone efektem ich pracy, który zachwycił zarówno młodzież, jak i organizatorów bankietu zaplanowanego w Medycznym Studium Zawodowym w Chełmie. Opiekunami uczniów były: pani Iwona Prończuk i pani Joanna Juszczak. 

 

Święto Dyni w ZSGiH

Dzień 26 października obchodzony jest w Stanach Zjednoczonych jako „Pumpkin Day”. W tym roku szkolnym obchody Święta Dyni w naszej szkole zorganizowały: p. M. Emerla, p. M. Sapiaszko, p. M. Nowosad, p. I. Jarząbek-Starzyńska i p. R. Buczma.

W ramach wspólnej zabawy ogłoszono konkurs kulinarny na najsmaczniejszą i oryginalnie ozdobioną muffinkę dyniową. W tej kategorii I miejsce przyznano Karolinie Głąb z kl. IV at. II miejsce otrzymali Małgorzata Błachnia i Weronika Sadowska z kl. IVat oraz Eryk Lizer z kl. III at. Natomiast III miejsce zdobyła Emilia Rekuta z kl. IVht.

W konkursie na najbardziej fantazyjnie, zabawnie i pomysłowo wyrzeźbioną dynię zwyciężyła uczennica kl. IV ft Kamila Ruszkiewicz. Drugie miejsce zdobyła dynia wyrzeźbiona przez Kamila Tabułę z kl. 3kz. Natomiast trzecie miejsce zdobyła dynia przygotowana przez uczennicę z kl. 1 ftg Natalię Łuciuk.

W konkursie plastycznym przedstawiający dynię w humorystyczny sposób I miejsce zdobyła uczennica kl. IV ft Weronika Petruk. II miejsce Emilia Rekuta z kl. IV ht i Karolina Celeban z kl. I bzp. Katarzyna Kawalec z kl. III at zdobyła III miejsce.

Wszyscy uczestnicy konkursu otrzymali dyplomy i nagrody ufundowane przez organizatorów.
Dziękujemy za wspólną zabawę!!!

Zapraszamy do galerii

Kurs Barista

W dniach 10 - 16 października br. uczestnicy projektu Zawodowi.pl wzięli udział w szkoleniach baristycznych. Uczniowie pod bacznym okiem mistrza baristy, pana Dominika Deki, uczyli się trudnej sztuki parzenia i zdobienia kawy. Nie od razu wszystko się udawało, ale każdy dzielnie próbował dalej. Dziesiątki filiżanek espresso, flat white i cappuccino później uczestnicy kursów z dumą pokazywali własnoręcznie wykonane w mlecznej piance serduszka, tulipany i rozetki. Bo kawa powinna być nie tylko pyszna, ale także efektownie podana :)

 

Dzień Edukacji Narodowej w ZSGiH

Obraz może zawierać: 1 osoba, na scenie, stoi, buty i w budynku11 października uczniowie, dyrekcja, nauczyciele, pracownicy administracji, nauczyciele emeryci oraz rodzice spotkali się na akademii z okazji Dnia Edukacji Narodowej. Program uroczystości składał się z części artystycznej przygotowanej przez uczniów pod kierunkiem p. Małgorzaty Dudko i p. Kamili Tunickiej oraz z części oficjalnej, w trakcie której odczytano listy z życzeniami, a także nagrodzono pedagogów i pracowników szkoły.

 

Bankiet w IV LO

W dniu 4.10.2019 r. uczniowie klas: 2 at (technik żywienia i usług gastronomicznych) i 2 ht (technik hotelarstwa), pod opieką Pani Iwony Prończuk i Pani Joanny Juszczak, uczestniczyli w pracach związanych z przygotowaniem zastawy stołowej oraz nakryciem i dekoracją stołu z okazji obchodów 100-Lecia IV LO i IV Zjazdu Absolwentów. Efekty ich pracy i zaangażowania widać na załączonych zdjęciach. Młodzież i opiekunowie otrzymali podziękowania za wzorową organizację i przebieg prac.

 

 

 

Pielgrzymka Maturzystów 2019

28 września 2019 r. uczniowie klas 4 technikum uczestniczyli w Pielgrzymce Maturzystów na Jasną Górę, gdzie wzięli udział w  Drodze Krzyżowej, Godzinie Miłosierdzia i uroczystej Mszy Świętej. Młodzież miała okazję zwiedzić jedno z najważniejszych i najpiękniejszych sanktuariów w Polsce oraz zawierzyć Pani Jasnogórskiej swoją przyszłość.

 

Akcja oddania krwi na 100-lecie Policji.

Przyłączyliśmy się do Mundurowej Akcji Poboru Krwi - 27.09.2019 nasi uczniowie oddawali krew na 100-lecie Policji.

 

Akcja "Sprzątanie świata"

20 września przyłączyliśmy się do akcji „Sprzątanie świata”, która w tym roku odbywała się pod hasłem „Nie śmiecimy, sprzątamy, zmieniamy”. Klasy 1 atp i 1 htp wraz z opiekunami, panią Anną Jawornicką-Dobosz i panią Joanną Juszczak, podjęły się zadania uprzątnięcia terenu ulicy Reformackiej i parku miejskiego. Po kilku godzinach pracy wszyscy byli zmęczeni, ale zadowoleni z efektów. Powinniśmy wreszcie wziąć sobie do serca słowa Wojciecha Młynarskiego: „Posprzątajmy sobie w głowach, by nie śmiecić więcej...” 

Prezentacje dla Młodego Odkrywcy

26.09. 2019 r. w PWSZ w Chełmie odbyły się prezentacje dla Młodego Odkrywcy. Swoje eksperymenty z zakresu aktywności oświatowej przedstawiały przedszkola, szkoły podstawowe i średnie z terenu Miasta Chełma. Nasza szkoła zaprezentowała praktyczną wiedzę dotyczącą zasad zdrowego stylu życia dla dzieci i młodzieży. Zgodne z nowoczesną dietetyką zasady zdrowego żywienia przedstawiono przy pomocy specjalnej konstrukcji - piramidy przygotowanej przy dużym zaangażowaniu pani Marzeny Nowosad. Zainteresowani młodzi odkrywcy z różnych przedszkoli i szkół układali produkty spożywcze na poszczególnych poziomach przestrzennej kolorowej piramidy według własnej wiedzy i uznania, a młodzież z klasy II at pod kierunkiem p. Bożeny Grabek korygowała popełniane przez nich błędy żywieniowe. Ponieważ piramida uwzględnia także zdrowy styl życia, do ruchu zachęcała tańcem grupa dziewcząt z klas pierwszych pod kierunkiem p. Anety Wójtowicz.

 

 

 Narodowe Czytanie

Tegoroczne Narodowe Czytanie odbyło się na dziedzińcu szkolnym. Uczniowie z klas pierwszych czytali publiczności m.in. "Dobrą panią" Elizy Orzeszkowej i "Katarynkę" Bolesława Prusa. Dla czytelników w wypożyczalni przygotowano wystawę nowel, wśród których znajduje się biały kruk biblioteczny: "Pamiątki Soplicy" Henryka Rzewuskiego, wydane w 1925 roku. Akcję czytania zorganizowały Anna Berbecka, Małgorzata Dudko i Renata Nowosad.

 

Inauguracja roku szkolnego 2019/2020

Wakacje przedłużyły się tylko o jeden dzień i już w poniedziałek 2 września wszyscy spotkaliśmy się na dziedzińcu, by uroczyście rozpocząć nowy rok szkolny. Pani dyrektor szczególnie serdecznie powitała w murach naszej szkoły uczniów klas pierwszych, a wszystkim życzyła wytrwałości w realizacji zamierzonych celów, wiary we własne siły oraz uśmiechu na co dzień. Następnie odbyła się ceremonia ślubowania nowo przyjętych uczniów, którzy od tego momentu stali się pełnoprawnymi członkami społeczności Zespołu Szkół Gastronomicznych i Hotelarskich im. Kazimierza Andrzeja Jaworskiego w Chełmie. Do wszystkich na nowy rok szkolny kierujemy słowa Nelsona Mandeli:

Edukacja jest najpotężniejszą bronią, której możesz użyć, by zmienić świat.